Anne Seidels grootste ontdekking met betrekking tot de Ismakogie is de relatie tussen de spierspanning van het gezicht en de stand, het gebruik, van de voeten.

Anne Seidel

Grondlegger van de Ismakogie.

Anne Seidel (Wenen 1900-1997) ontwikkelde een systeem van bewegingen die rekening houden met de fysiologische processen van het lichaam en die leiden tot een houding- en bewegingsritmiek waarin evenwicht van lichaam, ziel en geest verwezenlijkt worden. Anne studeert anatomie en fysiologie aan de universiteit van Wenen en Innsbruck. Van iedere spier, ook de allerkleinste, wil zij de werking weten en het samenspel met de “collega” –spieren. Gaandeweg wordt haar de wonderlijke samenhang duidelijk tussen de mimische spieren van het gezicht en de skeletspieren ook elders in het lichaam.

 

De bewegingen zijn onafhankelijk van tijd en ruimte en ongeacht de leeftijd altijd en overal uit te voeren, ook omdat ze veelal bijna onzichtbaar zijn. Voor haar verdiensten verleent de Bondspresident van Oostenrijk haar in 1976 de titel Professor en in 1984 “das Österreichische  Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst”.

“ik beoefen het leven”